Cupping therapie

Wat is cupping therapie?

Cuppingtherapie is een massagetool voor het losmaken van de fasciale structuren en pijnpunten in het bindweefstel. Fascia is een vorm van bindweefsel, een groot 3 dimensioneel elastisch netwerk wat ons hele lichaam met elkaar verbindt. Het zit met lagen onder de huid rondom spieren, botten, gewrichten, organen en lichaamsholtes. De verschillende lagen kunnen ten opzichte van elkaar glijden, waardoor wij kunnen bewegen.  Zo stabiliseerde fascia het lichaam in statische staande houdingen en dynamische bewegingen tegen de zwaartekracht of je nu staat, zit of ligt. Ze houden het lichaam rechtop en alle organen op hun plek.

Hoe werkt cupping therapie?

Er wordt een siliconencup op de huid geplaatst dit heeft een vacuümzuigende werking op de huid en fascia. De cup wordt door middel van een masserende beweging over het weefsel heen bewogen. De huid en fascia worden gestimuleerd en raken beter gehydrateerd en doorbloed. Daarnaast helpt de cup bindweefselverklevingen en vet los te maken. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Cupping zorgt voor een betere elasticiteit, weefselgeleiding en spierfunctie, waardoor bewegen makkelijker wordt.

Voordelen cupping therapie?

Wanneer cupping therapie?

Is cupping therapie pijnlijk?

Nee in principe niet; indien je het weefsel langzaam voorbereidt en cupping geleidelijk toepast. Bij verklevingen van de fascia kan cupping of bindweefselmassage natuurlijk wat pijnlijker zijn. Cupping zorgt ervoor dat de huid tijdelijk rood, blauw of paars kleurt. Vooral als het weefsel verkleefd is neemt de verkleuring toe. De duur van de verkleuring van de huid kan variëren van enkele dagen tot weken. Schrik hier achteraf niet van dit hoort bij het proces, het lichaam zal dit vanzelf weer herstellen. Op de plaatsen waar cupping is toegepast kan het weefsel beurs aanvoelen. Dit gaat vanzelf weer over. Goed hydrateren (water drinken) en bewegen kan helpen de afvalstoffen af te voeren.
Na een behandeling met cupping is het raadzaam om het gebied waar cupping is toegepast in beweging te houden. Op deze manier blijft het weefsel soepel en je beweeglijkheid optimaal. Je krijgt na de behandeling oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.
Chat openen
Fysiotherapie Sterk
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?