Medical taping

Wat is medical taping?

Medical taping wordt toegepast om lichamelijk klachten te verhelpen of te voorkomen. De elastische tape kan gebruikt worden om een gewricht of spierstelsel te ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Vroeger gebruikte men ook wel de (witte) niet elastische sporttape. Het nadeel daarvan was dat een gewricht als het ware ‘’vast’’ werd gezet waardoor de beweging enorm beperkt werd. Tegenwoordig weten we dat bewegen juist helpt, ter bevordering van herstel.

Wanneer pas je medical taping toe?

Wanneer een gewricht of spier niet goed functioneert. Kan deze met elastische tape ondersteund worden, wat steun bied en het herstellend vermogen van het lichaam stimuleert. De tape heeft daarin verschillende functies.

Functies medical taping

Voordelen medical tape

Waar staan de kleuren voor bij medical taping?

at ligt aan de blessures of aandoening die er is. Bij een spierblessure die niet direct gelegen is bij een gewricht kies je vaker voor tape. Bij een blessure die het gewricht betrekt, kun je voor tape of een brace kiezen. Voor mensen (sporters) met flexibele gewrichten is een brace effectiever dan tape. Een brace heeft dan zijn voordelen: het laat minder snel los door zweet, is makkelijker aan en uit te doen en is minder belastend voor de huid. Het is altijd verstandig om een brace op korte momenten te dragen alleen wanneer het echt nodig is. Probeer daarnaast altijd de spieren en banden rond om het gewricht te versterken met oefeningen.

Kan ik beter tapen of een brace dragen?

Dry needling heeft minimale bijwerkingen. Vaak voelt het gedeelte wat behandeld is vermoeid en of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Wat kun je doen om zo min mogelijk last te krijgen van de dry needling bijwerkingen? · Eten voorafgaande de behandeling met dry needling. · Drink extra water voor en na de behandeling met dry needling.(dit zorgt voor goede afvoer van afvalstoffen welke vrijkomen als gevolg van een behandeling met dry needling) · Blijf in beweging dit geldt natuurlijk niet alleen na een behandeling met dry needling, maar zorgt er in dit geval voor dat de spieren minder stijf worden in de komende uren/dagen.

Wat gebeurt er daarna?

Spieren en gewrichten hebben vaak een aantal maanden nodig om volledig te herstellen. In deze tijd kun je de spier of het gewricht blijven ondersteunen met tape. Tegelijker tijd krijg je oefeningen en gerichte adviezen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Chat openen
Fysiotherapie Sterk
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?