Triggerpoint therapie

Wat is triggerpoint therapie

Myofasciale Triggerpointtherapie is een behandelmethode waarbij je druk op het myofasciale (myo=spier en fascia= bindweefsel) weefsel uitoefent, om zo de spier te laten ontspannen. Een triggerpoint zit vaak op een andere plaats dan waar de pijn gevoeld wordt, iedere spier heeft namelijk een vast omschreven uitstralingsgebied. Druk op de triggerpoint geeft vaak een herkenbare uitstraling.

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints of spierknopen zijn voelbaar verharde strengen of knopen in een spier. Op de plaats van een triggerpoint kan de spier gevoelig zijn/uitstralende pijn geven.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Tiggerpoints ontstaan in kleine delen van de spier. Het zijn (zeer) lokale verkrampingen van enkele spiervezels. Net als bij kramp in de kuiten, waarbij de totale spier in de kramp schiet, kan dit ook heel lokaal voorkomen. Een triggerpoint kan plotseling pijnlijk zijn, dan is het een actieve triggerpoint. Wanneer er alleen sprake is van drukpijn op de spierknoop is het een latente triggerpoint. Deze komen bij iedereen voor in de spieren.

Herken je de volgende symptomen?

Mogelijke oorzaken van triggerpoints?​

Triggerpoints zijn hiervan het gevolg. Triggerpoints zijn nooit de oorzaak van een klacht. Je kunt de triggerpoints wel behandelen maar je moet ook altijd kijken naar de onderliggende oorzaak. Indien je dat niet doet zullen klachten waarschijnlijk terug blijven komen. Spieren verkorten en verlengen zich bij beweging. In rust horen de spiervezels ontspannen te zijn. Wanneer een spier niet voldoende rust, doorbloeding, zuurstof of voeding krijgt, kunnen spiervezels verkrampen. De spieren zijn dan continu aangespannen en kunnen niet meer goed ontspannen. Deze lokale verkramping van de spiervezel noemen we een triggerpoint.

Behandeling van een myofasciaal triggerpoint?​

Drukpuntmassage, dry needling en rekmobilisaties zijn methoden om de triggerpoint direct te behandelen. Houdings- en bewegingsadviezen zijn bedoeld om effecten van bovengenoemde behandeling te behouden. Met lichamelijke training stimuleer je de doorbloeding en versterk je de spier, waardoor triggerpoints minder snel actief worden.

Wat kun je zelf doen om actieve triggerpoints te voorkomen?

Je kunt zelf massage of drukpuntmassage uitvoeren op de gevoelige spier of spierknoop. Dit kun je doen met je vingers of duim. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken zoals massageolie, massagegun, foamroller of massagebal. Je moet goed diep masseren om triggerpoints te kunnen verminderen. Het kan zijn dat je tijdens het masseren pijn voelt door de druk, dit is goed. Je voelt mogelijk wat stekende pijn en of de zeurende pijn opkomen (reffered pain). Je kunt ook de druk vasthouden op het pijnlijke punt tot dat deze weg ebt naar de achtergrond. Adem tijdens de massage diep in en uit, druk goed door zodat de spier zich kan ontspannen. Als het je niet lukt om de triggerpoints zelf weg te krijgen of als de triggerpoints blijven aanhouden en terug komen. Maak dan online een fysiotherapie afspraak. We gaan samen op zoek naar de oorzaak en kijken of we een specifieke behandelmethode moeten inzetten zoals bijvoorbeeld dry needling.
Chat openen
Fysiotherapie Sterk
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?